contact@salvamonthd.ro
Scurt istoric al Formației Salvaspeo Hunedoara
La început s-a constituit o filială a Corpului Român Salvaspeo Corsa(2006), membrii fondatori ai acesteia fiind Gîrjaliu Marius, Militaru Ștefan, Sopincean Adrian. Primul exercițiu salvaspeo s-a desfășurat în peștera Alunii Negri, la propunerea speologului orădean Ionuț Lațcu. Apoi, în baza Legii 402/2006 la care acesta a avut un rol determinant în elaborare, a început formarea salvatorilor din mediul subteran speologic, aceasta fiind finanțată de Consiliul Județean Hunedoara. Inițial echipa a fost formată din speologii cluburilor CSM Hunedoara, Rhinolophus Lupeni și Zarand Brad.
Date zonale
Una dintre preocupările formației salvaspeo este echiparea TSA și salvaspeo a peșterilor în care se practică turismul speologic specializat,a peșterilor cu risc ridicat de accident, corelat cu patrularea preventivă în arealele carstice.Dotări
Pentru buna desfășurare a activității de patrulare preventivă, permanență, intervenții în mediul subteran speologic, echipa este dotată cu echipamente individuale de protecție și echipament colectiv specific ( corzi, amaraje, targă specială, costum termic, etc).
Zona de acțiune
Echipa acționează în limitele administrative ale județului Hunedoara (Munții: Șureanu, Retezat, Parâng, Metaliferi, Poiana Ruscă)
Activități
Patrulare preventivă;
Asigurarea personalului la punctul Salvamont-Salvaspeo Cioclovina;
Acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare;
Evacuarea accidentatului/accidentaților din mediul subteran speologic;
Prevenirea accidentelor speologice;
Echipări TSA și salvaspeo în peșterile cu risc de accident;
Întocmirea planurilor specifice de intervenție în mediul subtern speologic;
Acțiuni de educație ecologică.
Activități de prevenție
Ne puteți găsi la Baza Salvamont-Salvaspeo din Cioclovina, Comuna Boșorod, judetul Hunedoara (bază fără caracter permanent).